Sundhed, sygdom og optimal helse.

Optimal helse

Sundhed, sygdom og optimal helse.

Når jeg i denne artikel snakker om sygdom, sundhed og andre af den slags begreber, henviser jeg til kroppen. Jeg taler altså ikke her om mentale eller åndelige tilstande. Det ville være emnet for en helt anden artikel.

I denne artikel vil jeg give svar på:

 • Hvad er optimal helse?
 • Hvor syg kan man være?
 • Hvad skal man gøre, hvis man er syg?
 • Hvordan undgår man de fleste sygdomme?
 • Hvordan hænger kroppens tilstand sammen med det at være lykkelig?

Det første man skal vide, er, at kroppen kan have det bedre end rask og endnu dårligere end syg.

Hvis din krop var i dens mest optimale tilstand, ville den ikke bare være rask og rørig. Den ville være stærk, udholdende og praktisk taget uimodtagelig for sygdom.

En død krop ville være i en dårligere tilstand end en krop, der blot er syg.

Da jeg gik i skole fik vi karakterer, alt efter hvor godt vi klarede os i de enkelte fag. Man lå et eller andet sted på en skala fra 00 til 13. På samme måde befinder enhver persons krop sig på en skala fra død op til optimal tilstand. Den skala vil jeg komme nærmere ind på længere nede.

Formålet med kroppen

Kroppen er en maskine eller et redskab, som man kan bruge. Den er beregnet til at opnå de mål, man har i livet, til at have det sjovt, være sammen med familien og alt hvad du ellers ønsker at bruge den til.  Det hjælper, hvis du ser på din krop på sammen måde, som du ser på din bil eller din computer.

Du sørger for at din bil får det korrekte brændstof, bliver smurt og får skiftet bremser. Du vil have en computer, som er hurtig og ikke fyldt med virus.

Der er ikke mange mennesker, som ville bruge flere timer hver dag, på at skille bilen ad, optimere styringen indtil den var helt optimal, pudse og smører enhver lille møtrik indtil den skinnede osv. De fleste er tilfredse med en bil, der køre upåklageligt. De sørger for, at den har det rigtige brændstof, overholder service og vasker den i ny og næ.

Det samme med en krop. Vi behøver ikke at bruge 5 timer hver eneste dag på at få en gudindes krop. Det er nok med en krop, der kan bruges til de ting vi skal på vores arbejde og i vores fritid, for at opnå de mål hver enkelt har i deres liv. Men er dit mål at vinde triathlon konkurrencer, så skal der trænes og der skal trænes meget.

Det er helt i orden, jeg har selv dyrket triathlon og lavet er par ironmans. Men for at have en rask og godt fungerende krop, er det for de flestes vedkommende nok med en halv times fysisk aktivitet per dag.

Det man har behov for, er en krop, der kan udføre de opgaver, som man giver den, og som ikke risikere at blive syg.

Hvis dit formål er at arbejde på et kontor, er det nok, at den er rask, ikke har smerter og ikke bliver syg, når der flyver en virus forbi næsen.

Er dit formål at være undertøjsmodel, kræver det mere arbejde. Her skal der nok bruges nogle flere timer i fitnesscenteret, for at beholde eller opnå den kropsform, som er krævet for det job.

Har din krop så ondt i ryggen, at du må ligge på sofaen, mens dit job er at være håndværker, er der noget galt. Du bliver nød til at få den repareret hurtigt!

Er du pensionist og ønsker at rejse rundt i hele verden, men har lige fået en øjensygdom, som fører mod blindhed? Der er ingen vej uden om – du bliver nød til at få dit syn lavet.

Det er kun muligt at leve lykkeligt, hvis din krop er i stand til at udføre de opgaver, som du ønsker af den.

Ofte ser jeg mennesker lave om på de ting de ønsker i livet, når de har en skavank eller sygdom, som forhindre dem i at gøre de ting de holder af. Det kan være, når en golfspiller stopper med at spille golf, fordi hun har slidgigt i knæene. Hun kan godt forsøge at fortælle sig selv, at golf jo alligevel ikke er vigtigt eller lignende ting. Men hun vil være ulykkelig. Den rigtige måde at håndtere problemet på, er ikke at stoppe med at spille golf. Den rigtige fremgangsmåde ville være at finde én, der kan behandle slidgigten effektivt, så hun kan spille golf igen.

Der findes dygtige læger, akupunktører, fysioterapeuter og andre behandlere. Hvis den ene siger, at det du lider af ikke kan repareres, så find én der er bedre til den lidelse. En ekspert er en, der kan afhjælpe eller forbedre uønskede tilstande inden for hans eller hendes område. En ekspert er ikke en, der siger ”Du fejler noget meget kompliceret og alvorligt. Det kan der ikke gøres noget ved”. Du kan læse denne artikel, om hvad en virkelig ekspert er.

Den optimale krop

 • Hvis du forestiller dig en tikæmpers fysik plus et immunforsvar, der kan nedkæmpe enhver virus og bakterie, så har du et ret godt billede af den optimale krop.

Det ville kræve et kæmpe arbejde hver uge, at få og holde sin krop i den tilstand.

Før du mismodigt klikker væk fra denne artikel, kan jeg heldigvis røbe, at det kun yderst sjældent er nødvendig med sådan en krop, for at leve et lykkeligt liv. Faktisk er det kun nødvendigt for topatleter.

 • Under ovenstående næsten kun teoretisk mulige niveau, ville man have en krop, der så godt som aldrig var syg, var fuld af energi, ikke havde smerter og kunne holde til at spille fodbold med børnene eller golf med vennerne uden, at kræve 2 timer på sofaen, for at komme sig. På dette niveau ville folk kunne kigge på én og vide, at man var rask og i god form. Selvfølgelig i forhold til ens alder. Man kan ikke regne med at en person på 85 kan spille fodbold på niveau med 18 årige.
 • Længere nede på ”krops skalaen” ville man have en krop, der var rask det meste af tiden. Men ind imellem ville man være forkølet, få influenza eller andre små sygdomme.
 • Først derefter komme man til folk, der lider af mere alvorlige sygdomme: gigt, tarmbetændelse og andre sygdomme, der hæmmer én eller forhindre én i at gøre visse ting i dagligdagen.
 • Alvorlige livstruende sygdomme kommer nu ind i billedet. Her ser man cancer, blodpropper, hjerneblødning og andre ting, der er virkelig invaliderende. Her er der for alvor mange ting, som man må opgive at gøre på grund af kroppens begrænsninger.
 • Nu er vi kommet ned til niveauet sengeliggende med en dødelig sygdom. Her kan kroppen højst bruges til at snakke eller måske læse en smule.
 • Det nederste niveau er døden.

Hvordan holder man kroppen rask?

Tidligere skrev jeg, at man skulle søge hjælp, hvis kroppen var syg. Men hvordan undgår man sygdom før det sker?

Det er i de fleste tilfælde ikke særligt kompliceret.

 • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter per dag. Du behøver ikke at løbe med en puls i det røde felt. Havearbejde, rengøring, gåture og lignende er fint. Når du tager trappen i stedet for elevatoren, kan du trække den tid fra dine 30 minutter. Folk med fysiske jobs får normalt nok motion på jobbet.

Det er ikke skadeligt at være aktiv i mere end 30 minutter, hvis du ønsker det, men 30 minutter er normalt nok fra et sundhedsmæssigt synspunkt.

Sund mad

 • Spis varieret. Kroppen har brug for ordentlig brændstof – ikke bare chips og cola. Der skal frugt og grønt og proteiner til. Din krop skal helst have tilstrækkelig føde. Den har det bedst, når den hverken bliver sultet eller stopfodret.
 • Lad være med at forgifte kroppen. Alkohol, medicin, tobaksrygning skal helst kun indtages i små mængder. Det er ikke sådan, at du aldrig må nyde et glas vin. Men kroppen skal bruge en hel del vitaminer, mineraler og andet for at neutralisere gifte. Så giv den ikke for meget.
 • Sørg for at holde din krop rimelig ren. Vask hænder, gå i bad og børst tænder. En ren krop bliver ikke så let syg.

Nogle mennesker forsøger at undertrykke andre, holde andre nede. Hvis du har folk i din omgangskreds, der fortæller dig, at du skal opgive dine drømme, at du ikke er dygtig nok eller som undertrykker dig på andre måder, kan de rent faktisk gøre dig syg. Brug så lidt tid som muligt med den slags mennesker. Kroppen bliver lettere syg, når humøret er i bund.

Husk din krop er der for dig. Den er et redskab. Den er til, for at blive brugt. Hvis du har lyst til at bestige et bjerg i morgen, så gør det – også selv om lungerne skriger efter ilt, og musklerne ryster af træthed. Den er der for dig. Bare husk at give den et hvil en gang imellem, så den har en chance for at komme sig.

 

Venlig hilsen

John Boel

Ejer af Boel Akupunktur